Πάμε στον πλανήτη Άρη;

Με αφορμή την προσεδάφιση του Rover Perseverance της NASA στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου δημιούργησε ένα online εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σκοπό  να εξερευνήσουμε  τα μυστικά του «κόκκινου πλανήτη».Το πρόγραμμα αυτό παρακολούθησαν οι μαθητές της Β’ Τάξης (την Πέμπτη 4 Απριλίου) και  μαθητές της Α΄ και Γ’ Τάξης (την Παρασκευή 5 Απριλίου)..

Ειδικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες, έχοντας ως αποστολή τη συμπλήρωση ενός παιχνιδιού ερωτήσεων σχετικά με τον πλανήτη, αναζήτησαν και εντόπισαν τις κατάλληλες απαντήσεις σε πηγές που έχουν ελεγχθεί και συμπεριληφθεί στον ιστότοπο του Ιδρύματος Ευγενίδου (κείμενα, άρθρα, βιβλία, βίντεο κ.ά.).

Ερωτήσεις όπως: Πότε έγινε η πρώτη αποστολή προς τον Άρη; Υπάρχει νερό στον «κόκκινο πλανήτη»; Γίνονται σεισμοί εκεί; Από τι αποτελείται η ατμόσφαιρά του; Ποιες περιοχές του είναι πιο φιλικές για να φιλοξενήσουν μελλοντικές αποστολές;

Αλλά και …τι εννοούμε όταν λέμε «έγκυρες και αξιόπιστες πληροφορίες»; Πώς αξιολογούμε επιστημονικές πηγές; 

Απαντήσεις σε αυτές, αλλά και σε άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, μπορούμε να ανακαλύψουμε στον ιστότοπο του Ιδρύματος Ευγενίδου, ο οποίος αποτελεί από μόνος του ολοκληρωμένη πηγή με ποικιλία αξιόπιστων επιστημονικών πληροφοριών.

Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το Διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Δρα. Μάνο Κιτσώνα, ο οποίος  απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες  τους σχετικά με τον Άρη, την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, τη μετεγκατάσταση σε άλλους πλανήτες κλπ. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν η ενασχόληση και εμβάθυνση των συμμετεχόντων στην επιστήμη της Αστρονομίας- Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις των διαστημικών αποστολών και οχημάτων στον πλανήτη Άρη, η κατανόηση θεμάτων που συνδέονται με τα χαρακτηριστικά του πλανήτη, όπως και η καλλιέργεια δεξιοτήτων αξιολόγησης και εντοπισμού της κατάλληλης πληροφορίας σε συγκεκριμένα ερωτήματα.

Visits: 9